Organizacioni odbor Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” odlučio je da zbog pandemije virusa korona odgodi održavanje ove manifestacije za period od 21. do 25 septembra u Istočnom Sarajevu.

Odluka je donesena na telefonskoj sjednici, uz puno uvažavanje novonastale situacije i u skladu sa mjerama o obustavljanju javnih skupova koje su donijeli nadležni organi Republike Srpske, a s ciljem suzbijanja daljeg širenja zaraze, saopštio je “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva, organizator manifestacije.

U saopštenju je navedeno da bi 21. “Lut fest”, umjesto u ranije planiranom terminu od 11. do 15. maja, trebalo da bude održan od 21. do 25. septembra pod motom “Lutkarstvo za 21. vijek”.

“Moto festivala veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti u ovom vijeku. Sve ove godine, naša lutkarska čarolija u Istočnom Sarajevu obilježila je isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti. Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti”, istakla je producent “Lut festa” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 15 pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Španije, Bugarske, Tajvana, Estonije, Slovenije, Rusije.

U takmičarskom i pratećem programu festivala biće organizovano 35 programa: predstave takmičarskog i pratećeg programa festivala, programi na trgu, kreativne lutkarske radionice, izložba lutaka, masterklas predavanja i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva.