Paralelno s reformama koje Srbija mora da sprovede na putu ka Evropskoj uniji, sama EU mora da se reformiše kako bi bila spremna za Srbiju, a ako Evropa želi da bude jaka, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da pronađu trajan sporazum bitan za stabilnost čitavog regiona, izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Macron je naveo da smatra da EU ne funkcioniše dobro sada, te da mora brzo da donese odluke i reformiše se kako bi bolje funkcionisala i kako bi “bila sila naspram Sjedinjenih Američkih Država ili Kine”.

“Paralelno s reformama koje Srbija mora da sprovede, EU mora da se reformiše kako bi bila spremna za Srbiju”, kazao je.

Govoreći o pitanju Kosova, predsjednik Francuske je najavio da će organizovati poseban sastanak s rukovodstvom Kosova i Srbije, na kome će učestvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te istakao da je Francuska angažovana da se nađe “globalan i trajan sporazum”.

“Ako Evropa želi da bude jaka u trenutku u kojem smo danas, ona će to biti ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu kompromis i mislim da je to naša odgovornost da vam damo podršku na tom putu kako bi se našao sporazum”, naveo je.

On je dodao da odluke koje su jednostrano donesene u prethodnom periodu treba da budu ukinute, a da je na Srbiji i Kosovu da smisle koje je rješenje tog pitanja.

“Francuska će, zajedno s Njemačkom, biti spremna da podrži obnovu dijaloga koji za cilj ima da se u narednih nekoliko mjeseci nađe rješenje”, dodao je.

Prema njegovim riječima, sporazum između Srbije i Kosova je jako važan za stabilnost regiona.

“Zaista vjerujem da je budućnost Srbije u tome da bude spremna da izgradi takav sporazum i to je test za samu Evropu danas, da li je sposobna da sklopi takav sporazum”, rekao je.

Predsjednik Francuske je podsjetio i na veliko prijateljstvo dviju zemalja koje “treba da bude sposobno da prevaziđe sve izazove i sve probleme”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je s Macronom govorio iskreno, te da se zalagao za to da Francuska pomogne Srbiji na evropskom putu, ali i u rješavanju “kosovske krize”.

“Ja nisam neko ko je sanjar, neko ko misli da su moguće nemoguće stvari, za Francusku je Kosovo nezavisno, za Srbiju nije, ali sam uvjeren da energija Macrona može da unese promjene na evropskom kontinentu i da u skladu s tim može da pomogne i našim građanima”, kazao je.

Macron i Vučić su prisustvovali i ceremoniji razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, njih ukupno 22.

Macron je trebalo da posjeti Srbiju početkom decembra prošle godine, ali je tada posjeta odložena zbog protesta “žutih prsluka”.

Izvor: Anadolija