Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da je Francuska spremna na neuspjeh ako Britanija odbije pristati na uvjete za budući odnos koji će očuvati prava francuskih ribara u britanskim vodama i pravila poslovanja.

– Naši ribari ni u kojem slučaju neće biti žrtvovani za Brexit – rekao je Macron novinarima stigavši na samit čelnika EU u Brisel, javio je Reuters.

– Ako ovi uvjeti nisu ispunjeni, moguće je da nećemo imati dogovora. Ako se pravi uvjeti ne mogu ispuniti uvjete na kraju ovih rasprava, spremni smo za dogovor o našim budućim odnosima – dodao je.

Europski lideri sastat će se danas kako bi preispitali pregovore nakon Brexita pod pritiskom premijera Borisa Johnsona da usaglase uvjete ili će Britanija izaći bez sporazuma o trgovini.

Čelnici 27 zemalja članica EU pokušali su spriječiti da Brexit bude na dnevnom redu na nedavnim samitima, vjerujući pregovaraču EU Michelu Barnieru da će braniti njihove interese.

Ali, Johnson je upozorio da bi se mogao udaljiti od pregovora ako rezultati najnovijeg dvodnevnog samita u Briselu ne budu imali povoljne rezultate.