Mađarska vlada ponudit će građanima opciju primanja treće doze vakcine protiv COVID-19 počevši od augusta, saopćio je premijer Viktor Orban u petak.

Treća doza bit će dostupna svim ljudima bez obzira na dob, zdravstveno stanje ili to koju je vakcinu u početku primio, izjavio je Orban u intervjuu za javni radio. Vlada preporučuje, ali ne zahtijeva da treća doza bude ubrizgana najmanje četiri mjeseca nakon druge, i liječnici mogu birati da li da pacijentu daju različiti vakcinu od onih koje je prethodno primio.

– Nema razloga za strah od treće doze vakcine. Ako se ljudi ne plaše i njihov osjećaj sigurnosti je pojačan ukoliko je prime, zašto bismo im uskratili tu opciju? – upitao je Orban.

Mađarska je posljednja evropska zemlja koja je ponudila treću dozu vakcine u jeku briga da neke vakcine ne pružaju punu zaštitu od COVID-19 . U maju su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein objavili da će ponuditi treću dozu onima koji su primili kinesku Sinopharm vakcinu nakon izraženih briga da ona ne razvija dovoljan broj antitijela koja štite protiv virusa.

U Mađarskoj, koja također koristi Sinopharm vakcinu, neki su izrazili zabrinutost da nisu potpuno zaštićeni od OVID-19, i zatražili su treću dozu, prenosi AP.