Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da ta zemlja još uvijek neće otvoriti granice, koje su početkom septembra zatvorene radi suzbijanja širenja virusa korona.

Orban je dodao da će škole ostati otvorene, dok će restorani i barovi raditi do 23.00 sata. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u kinima, pozorištima i društvenim institucijama.

Orban je naveo da se očekuje da će vrhunac drugog talasa pandemije biti oko decembra ili januara, te da su vlasti uvele ograničenje cijene testova na Covid-19 na 19.500 forinti ili 64 dolara.

“Pripremili smo naš sistem zdravstvene zaštite. Spremni su neophodna oprema, bolnički kreveti, respiratori i osoblje. Svako treba da bude uvjeren da će, ukoliko se zarazi, biti izliječen”, naglasio je Orban.

Mađarska je zatvorila granice početkom mjeseca radi suzbijanja širenja virusa, ali je kasnije napravila izuzetak za turiste iz tri susjedne zemlje, što je izazvalo kritike Evropske unije.

Mađarska je danas registrovala 581 novi slučaj virusa korona, čime je broj zaraženih porastao na 14.460 uz 654 sa smrtnim ishodom.