Mađarska i Poljska objavile su da Evropska unija (EU) ne može uvjetovati vladavinu zakona uslovima korištenja fondova, potvrdivši time svoj stav na ranije stavljeni veto na usvajanje budžeta EU i fonda za ekonomski oporavak članica EU od posljedica izazvanih koronavirusom.

Evropska unija istražuje nacionalističke vlade dviju zemalja zbog podrivanja nezavisnosti njihovih pravosuđa i medija i pokušala je odrediti uslove za isplatu novca iz fondova EU svojim članicama.

Poljska i Mađarska odgovorile su blokadom izglasavanja EU fondova u vrijednosti od 1,8 biliona eura, uključujući stotine milijardi koje će uskoro biti isplaćene kako bi pomogle izlasku bloka iz dvostruke recesije izazvane drugim valom COVID-19.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su oni koji će zadržati hitno finansiranje “neodgovorni, jer su u vrijeme krize potrebne brze odluke za pomoć ekonomiji.

“Ova se rasprava ne može riješiti novcem”, rekao je Orban stojeći uz poljskog premijera Mateusza Morawieckog u Budimpešti, prenosi Reuters.

Morawiecki je podržao odluku veta.

“Korištenje veta danas osnovni je scenarij o kojem smo razgovarali kako bismo zapravo promijenili lošu dinamiku koja je nedavno nametnuta”, rekao je Morawiecki.

Visoki diplomata EU rekao je da države članice EU i evropski zakonodavci nisu imali volje za ponovnim pregovaranjem o uslovu koji novac povezuje s poštivanjem demokratskih načela.

“Svojom izjavom Poljska i Mađarska sve dublje i više idu u izolaciju. Jasno je da apsolutno nema podrške za ponovno otvaranje mehanizma uslovljavanja u Evropskom parlamentu ili Vijeću”, rekao je diplomata.

Poljska i Mađarska su od EU dobivale najviše iznose novca po stanovniku. Objema su prijeko potrebna sredstva kako bi pomogli svojim ekonomijama da prevladaju posljedice pandemije COVID-19.