Mađarska je Crnoj Gori donirala medicinsku pomoć i opremu koja se sastoji od 50 hiljada hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela.

Tokom posjete Crnoj Gori, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je da će se saradanja dvije države nastaviti, te da je u interesu Mađarske da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji.

“Poslije pandemije koronavirusa ništa neće biti isto i zbog toga je važno da EU vodi računa o nastavku procesa proširenja, jer to osnažuje cijelu Uniju i Evropu. Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori zainteresovani su za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje poglavlje”, istakao je Sijarto.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović rekao je da je donacija Mađarske gest solidarnosti kao i da će doprinijeti da se Crna Gora suprotstavi globalnom izazovu. On je istakao da je Crna Gora zahvalna Mađarskoj i na političkoj i ekspertskoj pomoći.

“Razmijenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom samitu EU – Zapadni Balkan još jednom potvrđena evropska budućnost regiona”, dodao je Darmanović.