Mađarski doktori upozoravaju da bi nedostatak medicinskog osoblja kvalificiranog za liječenje pacijenata s koronavirusom na odjelima za intenzivnu njegu mogao uskoro dovesti do velike smrtnosti i sloma u krhkom zdravstvenom sistemu u zemlji, uprkos vladinoj kupovini skupe medicinske opreme.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je prošle sedmice strožija ograničenja zbog pandemije u zemlji u cilju sprečavanja širenja zaraze i povećanja broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, predviđajući da bez mjera mađarski zdravstveni sistem ima samo 50 posto šanse da se izbori s pandemijom.

Vlada je ranije ove godine kupila 16.000 respiratora za očekivani val ove jeseni.

Međutim, Mađarska ljekarska komora upozorila je da je broj kreveta i respiratora zasjenjen nedostatkom kvalifikovanih ljekara i medicinskih sestara za liječenje pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

Peter Almos, potpredsjednik Mađarske ljekarske komore, rekao je da imaju krevete, ali nemaju medicinske sestre i ljekare koji mogu liječiti pacijente.

Smatra da su nove restriktivne mjere koje su stupile na snagu prošle sedmice, uključujući policijski sat, obavezno nošenje maski u javnosti, ograničenje od 10 osoba na porodičnim okupljanjima i učenje na daljinu za srednjoškolce i studente, poduzete “prekasno”.

Od utorka je 7.477 pacijenata s COVID-19 bilo na liječenju u mađarskim bolnicama, a 576 na ventilatorima. U zemlji od gotovo 10 miliona ljudi zabilježeno je 3.281 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, od čega polovina u posljednje tri sedmice.