Poslanici mađarskog parlamenta odobrili su administraciji premijera Viktora Orbana poseban devedesetodnevni mandat za vladavinu dekretom u sklopu napora u borbi protiv širenja virusa korona i nove restriktivne mjere.

U Mađarskoj su u protekla 24 sata 103 osobe preminule od Covida -19 čime je ta zemlja treća po broju umrlih u Evropi u proteklih 14 dana, odmah iza Češke i Belgije.

Orban je objavio ograničenu blokadu sutra od ponoći kako bi izbjegao da bolnice premaše svoj kapacitet za prijem oboljelih.

“Ukoliko zajedno radimo možemo ovo ponovo prebroditi”, naglasio je Orban.

U sklopu djelimične blokade koja će trajati 30 dana nakon čega će biti izvršena revizija biće zatvorene srednje škole i uvodi se policijski sat od 20 do 5 sati. Zabranjena su sva okupljanja, čak i porodična za više od deset osoba.

Mađarska medicinska komora saopštila je da ima dovoljno zaštitne opreme, ali da nije dovoljno odgoditi određene medicinske zahvate da bi osoblje moglo da se izbori sa sve većim brojem oboljelih od virusa korona.

Posebna ovlaštenja koje je parlament odobrio Orbanovoj administraciji ograničena su vremenski i po obimu za razliku od onih koje su date u proljeće.

Prema podacima mađarskih vlasti, na respiratorima je 461 pacijent.