Zastupnik SDPBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je u pauzi zasjedanja da sjednice državnog parlamenta već duže vrijeme ne bi imale sadržaja da poslanici ne predlažu materijale i zakone.

Neki od nas su predložili veći broj zakona nego Vijeće ministara i to je bio razlog zašto smo tražili smjenu Vijeća ministara za koju nije bilo većine, jer većina je za smjenu kad su u hodniku, ali kad se uđe u salu onda glasaju onako kako im stranke kažu – izjavio je Magazinović.

Ocijenio je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija “nije za razgovor, osim kad on ima neki svoj lični interes ili interes njemu bliskih ljudi”.

Da jeste za razgovor, ostao bi da razjasnimo priču oko vakcina. Da li oni obmanjuju javnost da će direktno nabavljati vakcine ili to zaista rade. Ako to rade, po kojem zakonu – rekao je Magazinović, pojasnivši da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima ne dozvoljava direktnu nabavku vakcina od proizvođača, nego isključivo od veledrogerije.

Također, navodi da na dnevnom redu sjednice nema ni izmjena Zakona o javnim nabavkama, ni izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su prepreka za direktnu nabavku vakcina, a poručuje da su izmjene koje bi trebale biti urađene minimalne.