Rješenje je migrante vraćati kući, a ne proširiti ih po cijeloj Bosni i Hercegovini, izjavila je zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić nakon sjednice sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem.

“Vidimo da EU želi da čvrsto zapečati granice, a BiH da ostavi kao mjesto gdje će parkirati migrante i uzimati ono što želi. Ono što joj ne treba ostavljaće ovdje kao trajni smještaj”, upozorila je Majkićeva.

Majkićeva je istakala da još ne postoji jasan stav svih političkih aktera u zemlji da migrante treba vraćati.

“Tačno se zna ko je taj ko nije zainteresovan da se oni vrate, nego mu je stalo da ostanu ovdje”, rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da Služba za poslove sa strancima ima sve osnove da ih vraća na osnovu činjenice da povređuju tri zakona u BiH.

“Tri zakona su povrijedili, a ništa ne činimo da se oni vrate u zemlje porijekla. Jesmo li upotrijebili svu snagu da se izborimo s problemom? Nijedno korisno iskustvo evropskih zemalja nismo iskoristili”, rekla je Majkićeva.

Majkićeva smatra da se migrantskoj krizi nije ozbiljno pristupilo od 2015. godine, a to je ozbiljno pitanje koje može svima da naškodi.

“Ne bude li se ovim bavilo na ozbiljan način, niko od nas nije pošteđen stvari koje se mogu desiti”, rekla je Majkićeva.

Podsjetila je da je Sporazum o readmisiji potpisan i zapitala kada će stupiti na snagu, te ocijenila da se ovdje sve svjesno koči i da nije cilj riješiti migrantsku krizu, nego rasporediti na čitavu teritoriju.

Majkićeva je ponovila da je Republika Srpska u svom stavu jasna da ne želi migrante na svojoj teritoriji i da to uporno ponavlja od 2015. godine.

O migrantskoj krizi, dodala je, postoje mnoge stvari bez odgovora, kao ona ko su oni, da li su izbjeglice ili ekonomski migranti, kao i da o kompletnom tom pitanju EU postavlja veće kriterijume pred BiH, nego kod njenih članica.

“Nepoštovanje zemlje se očituje i po tome što EU na rješavanju pitanja izbjeglica ne razgovara sa BiH, već s međunarodnim organizacijama za koje ne znamo ni koliko novca dobijaju, ni za šta ih troše, ni kome podnose izvještaj. Ništa ne znamo”, upozorila je Majkićeva i poručila da se te stvari moraju uozbiljiti.