Tradicionalni horski festival “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini ove godine će, zbog pandemije virusa korona, biti održan od 16. do 18. oktobra, ali u izmijenjenom formatu. Na Festivalu će učestvovati ansambli iz Poljske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, kao i solo pjevači.

Umjetnički savjet i Organizacioni odbor donijeli su odluku da Festival bude održan online. Prijavljeni učesnici poslali su svoje audio i video-zapise, snimke će preslušati žiri u Bijeljini, a proglašenje rezultata biće putem društvenih mreža.

Na 19. festivalu “Majske muzičke svečanosti” takmičiće se više od 30 ansambala u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pjevača, saopštio je portparol Festivala Stevan Čukić.

Festival će biti otvoren svečanim koncertom, koji će biti održan u petak, 16. oktobra, u Eparhijskom kulturnom centru. Na koncertu će nastupiti Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” sa dirigentima Desankom Trakilović i Jelenom Trakilović, zatim mecosopran Ljubica Vraneš i bas Dragoljub Bajić, oboje prvaci beogradske opere.

Žiri će preslušati snimke u subotu i nedjelju, 17. i 18. oktobra, po takmičarskim kategorijama.

U proteklih 18 godina, “Majske muzičke svečanosti” okupile su više od 550 horova i 40.000 horskih pjevača.

Izvršni organizator festivala je Srpsko pjevačko društvo “Srbadija”.