Svugdje su problemi sa pandemijom prisutni i vakcinacija ne ide tako brzo kao što se mislilo. U vanrednoj smo situaciji, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 Uživo veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

On je kazao kako borba sa pandemijom na Sjeveru, u Norveškoj također nije jednostavna.

„Ni tamo nije najjednostavnije. Postojali su određeni problemi. Krenulo se sa cijepljenjem stanovništva, prvo ugrožene kategorije i stariji koji su dobivali Fajzerove vakcine. Od 48 cijepljenja, 30 osoba je preminulo zato što su bili stariji od 85 godina. Još se ne znaju sve stvari. Nisu imali vremena da se vakcina testira adekvatno“, kazao je Makarević.

Na pitanje kako je biti diplomata sa bh. zastavicom, veleposlanik je istaknuo kako naša zemlja posjeduje jako puno talenata „kojih mi nismo svjesni u punom kapacitetu“.  

„Mi smo nacija, Bosanci i Hercegovci,  koja je napaćena. Prošli smo kroz to kroz šta smo prošli. Međutim, imamo i mnogo toga ga pokažemo, našu ljudskost. Pojedinac, bio on fudbaler, inženjer , umjetnik koji je vrhunski, kada dođe u uređen sistem bilo gdje, on napreduje. A mi imamo nesređene stvari i naši ljudi ne mogu doći do izražaja“, smatra Makarević.

Dodao je i da kao bh. diplomata nastupa „jednom inovativnom linijom koja se zove javna diplomatija“.