Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u Parizu da je vrijeme da Sjeverna Makedonija započne pregovore sa Evropskom unijom (EU) i dodao da ta zemlja doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenijeli su makedonski mediji.

Makron je to rekao u zajedničkoj izjavi sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom ispred Jelisjeske palate.

“Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU. Vrijeme je da se konkretizuje odluka koju smo donijeli. Tu sam i da se pronađe rješenje sa Bugarskom”, rekao je francuski predsjednik.

Makron je rekao da Francuska podržava Sjevernu Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji i dodao da Zaeva prima i kao saveznika nekoliko dana pred samit NATO-a.

Francuski predsjednik je rekao da njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da Sjeverna Makedonija tome doprinosi svojim modelom koegzistencije i poslije dogovora iz Prespe.

Zaev, koji prvi put u Parizu razgovara sa Makronom, na Fejsbuku je napisao da ima istorijski važnu radnu posjetu Parizu na poziv predsjednika Makrona.

“Za nas je mnogo važno to što Francuska podržava proces integracije Sjeverne Makedonije u EU, sa jasno postavljenim standardima i bez gubljenja vremena”, napisao je Zaev.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU je u decembru prošle godine blokirala Bugarska, a godinu dana ranije to je uradila Franacuska.

Delegacija Vlade Sjeverne Makеdonije, u којој su sa Zaevom ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov, u Francuskoj boravi povodom obilježavanja 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.