U Bosnu i Hercegovinu bi u narednih mjesec dana trebalo da doputuju malezijski inspektori kako bi obišli klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a s ciljem omogućavanja izvoza mesa iz naše zemlje u Maleziju.

Ovo je dogovoreno na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa delegacijom Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri DŽafar.

Na sastanku je razgovarano o izvozu goveđeg mesa iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski sertifikati između BiH i Malezije usaglašeni.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, izražena je spremnost za intenziviranje i ubrzavanje aktivnosti u vezi sa izvozom mesa iz BiH u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole.

Košarac je istakao da je otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje.

“Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa”, poručio je Košarac.