Mali MESS, dječiji program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS zvanično će biti održan od 18. oktobra do 22. novembra putem festivalskog Youtube kanala, saopštili su organizatori.

U narednih šest nedjelja, pod sloganom „Mali MESS na malom ekranu“, tačno u podne bit će emitirano šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Program će zvanično otvoriti emitovanje predstave „Negdje drugo“ ljubljanskog Lutkovnog gledališča.

 “U vremenu pandemije Covid-19 dječiji teatar postao je još bitniji. Teatarske predstave i radionice nude priliku djeci da uđu u kreativni svijet i da na trenutak zaborave sve restrikcije sa kojima se suočavaju. Zbog toga je čuvanje kontinuiteta dječijeg programa za nas bio imperativ u kojem smo uspjeli”, naglasili su iz festivalske Direkcije te istakli da je vizual programa mali MESS kreirala agencija FABRIKA.

Predstava koja otvara Mali MESS „Negdje drugo“ je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovih strahota. Priča o tome kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz ovu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti apsurd rata. Ova tema je prilično osjetljiva i bolna, stoga često ostaje prikrivena. Međutim, o njoj je itekako potrebno razgovarati, posebno pred najmlađom publikom.

U narednim nedjeljama publika će imati priliku pogledati i predstave „Pepeljuga“, Malo pozorište Duško Radović (Srbija), „Tobija“, Pozorište mladih Sarajevo, „Ako kažeš gotov si“, Gradsko kazalište „Žar ptica“ (Hrvatska), „Dječaci Pavlove ulice“, Teatarska radionica Travnik i „Bela griva“, Šabačko pozorište (Srbija).

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.