Najveći teret u trenutnoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, ali i nakon završetka pandemije, ponijeće ekonomija, posebno mali privrednici za koje nije namijenjena finansijska pomoć države. U situaciji kada sva pravna i fizička lica moraju da plaćaju doprinose i kirije, a zauzvrat ne dobivaju ništa, krajnji rezultat mogao bi da bude katastrofalan. Neki od njih već su počeli da otpuštaju radnike i zatvaraju radnje.

Vlasnik frizerskog salona Semir Daut je svoj salon zatvorio prije mjesec dana, prihoda nema, rashodi se povećavaju. Uplaćuje doprinose za tri radnika. Kao skupina frizera Semir i njegove kolege uputit će inicijativu sa olakšicama svim razinama vlasti kako bi im pomogli u ovoj situaciji. Jedina pomoć koju je dobio jeste olakšica prilikom plaćanja kirije.

“Većina frizera radi mjesec za mjesec, nismo mi neke velike firme da imamo svoj budžet, koji možemo poslije trošiti, pet dana radimo za kiriju, pet dana za režije, pet dana da se isplate plate i doprinosi državi”, kaže Semir.

Mali poduzetnici nisu oslobođeni plaćanja doprinosa, kažu kako svoje obveze izmiruju redovno, a u nastaloj situaciju nemaju nikakvu pomoć. Okupljeni na fejsbuk stranici “Glas malih biznisa”, koja sada broji 45 tisuća članova, jedina je prilika da iskažu nezadovoljstvo i tešku situaciju u kojoj su se našli. Kažu kako su uputili amandmane na takozvani korona zakon.

“Svi koji plaćaju poreze ukoliko im je zabranjena djelatnost ili im je pad veći od 20%, prema jednom od tih kriterija dobili bi doprinose i paušale i minimalnu platu u Federaciji, to je 407 maraka, ako to vlada prihvati i ako se to izglasa, u protivnom korona zakon malo toga obećava i mislim da će mnogi biti oštećeni”, ističe pokretač skupine “Glas malih biznisa” Ejub Kučuk.

Međutim, mali poduzetnici se nisu prepoznali u mjerama koje najavljuje federalni resorni ministar.

“Određene mjere koje bi prije svega trebale obezbjediti da izvozno orijentisane firme koje mogu osigurati što je više kompenzacije za robu koju uvozimo, a sve ostale firme bi trebale preispitati poslovanje i da se uz vlastitu inicijativu prilagode tržištu”, rekao je federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva Amir Zukić.

Komentarišući izjavu ministra Zukića, Kučuk ističe “Ja bi to preveo ovako: Ugasit ćemo respiratore maloj privredi pa ko preživi, preživi”.

Čeka se potez vlasti. Ukoliko ne usvoje amandmane koje je predložila skupina “Glas malih biznisa”, kako upozoravaju, krajnji rezultati bio bi itekako negativan za ovu skupinu poduzetnika.