Srbija je lider u privlačenju stranih investicija na zapadnom Balkanu, odnosno 60 odsto ukupnih investicija koje dolaze u region, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Mali je na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda naglasio da je optimista s obzirom na to da najnoviji podaci pokazuju da je priliv stranih direktnih investicija od početka godine 1,8 milijardi evra.

On je istakao da dolazak američke Međunarodne razvojne agencije predstavlja dobar signal za investitore, što će doprinijeti i lakšem finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je Srbija jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja u ovim mjesecima epidemije koronavirusa ima čak i blagi privredni rast, te naveo da je nezaposlenost na istorijskom minimumu i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 7,3 odsto.

Prema njegovim riječima, rast poljoprivrede bio je veći nego što je očekivano, što je dodatno doprinijelo dobrim rezultatima, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Kada je riječ o budžetu Srbije za iduću godinu, sagovornici su se saglasili da trenutno postoji dosta neizvjesnosti zbog pandemije koronavirusa, ali da je važno da on ima razvojni karakter.

Mali je rekao da Srbija namjerava da nastavi sa kapitalnim investicijama, što će dodatno uticati na privredni rast, te da se nada da će sljedeće godine dostići što brži privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svijetu.

Na sastanku je potvrđeno da će penzije u Srbiji naredne godine rasti u skladu sa “švajcarskom formulom”, i to za 5,9 odsto, a za plate postoji fiskalni prostor za njihov rast, ali će tokom ove misije biti razmatrani i konkretni procenti.