Na zagrebački Županijski sud stigla je molba kojom bivši trener Dinama Zoran Mamić traži da u Bosni i Hercegovini odsluži zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba, doznaje se na sudu.

Zoran Mamić je putem odvjetnika poslao molbu iz Bosne i Hercegovine, gdje se već gotovo tri godine nalazi njegov brat Zdravko koji je zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama dobio 6,5 godina zatvora.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da Bosne i Hercegovine preuzme izvršenje kazne zatvora.

Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, no očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

U slučaju da sud utvrdi da nema uvjeta da se za kazna zatvora preuzme, odnosno ustupi Bosni i Hercegovini onda će se provesti daljnji postupak sukladno hrvatskom zakonu. Ako, pak, odluči ustupiti predmet onda će sud preko Ministarstva pravosuđa proslijediti dokumentaciju nadležnom pravosudnom tijelu u BiH.

Na pitanje je li se Mamićev odlazak u susjednu državu mogao osigurati mjerama opreza Devčić je kazao da je svaki postupak individualan.

Mamićev odlazak u Bosnu i Hercegovinu čije ima državljanstvo užarilo je liniju između Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda na pitanju je li Mamiću trebalo odrediti mjere opreza i postoji li za to procesno utemeljenje.

Zoran Mamić od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

U priopćenju koje je jučer poslao iz Bosne i Hercegovine naveo je da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin. Dodao je da je o želji da kaznu služi u BiH obavijestio Županijski sud u Zagrebu koji mu je 26. travnja trebao odrediti gdje će ići u zatvor, ali i Ministarstvu pravde BiH.

Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.