Manastir Tvrdoš nalazi se na desnoj obali rijeke Trebišnjice pet kilometara zapadno od Trebinja. Posebnost unutrašnjosti današnje crkve je stakleni pod, koji predstavlja svojevrstan “prozor u prošlost” kroz koji se mogu vidjeti temelji crkve iz četvrtog vijeka.

Stigli smo na naše današnjeg odredišta, nalazimo se ispred kapije ulaz u prostor manastira Tvrdoš

Manastrir Tvrdoš izgrađen je u četvrtom vijeku. Sagradili su ga car Konstantin i njegova majka Jelena. Ovo je bilo samo narodno predanje dok to nije utvrđeno nedavnim arheološkim istraživanjima. Manastir Tvrdoš je poznat po tome što se u njemu zamonašio Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški.

PORFIRIJE, jeromonah manastira Tvrdoš Trebinje

“Onda je ovdje prešao u manastir, dvanaest godina je živio u manastiru i za tih dvanaest godina zlatni period manastira je bio za njegova života u manastiru Tvrdoš.”

Manastirsko bratstvo ističe veliki značaj današnjeg praznika, Vaskrsa, za pravoslavce.

TEOFIL, jerođakon manastira Tvrdoš

“Evo za početak Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse zemlju potrese, tugi odnese i radost donese, tako mi pravoslavni hrišćani uvjek govorimo, Gospod naš Hristosa je svima nama otvorio široko vrata besmrtnoga života za koje smo svi stvoreni”.

Simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa su bojena jaja. Ona se boje na Veliki petak, kako bi bila spremna za sami Vaskrs. Ona su simbol novoga života.

TEOFIL, đakon manastira Tvrdoš

“Po Vaskrsenju jedna od mironosica učenicia našega Gospoda Iusa Hrista, Marija Magdalina odnjela je rimskom caru Tiberiju i rekla je Hristos Vaskrse, crvno jaje kao simbol novoga života.”

Po hrišćanskom vjerovanju Vaskrsenje se desilo trećeg dana poslje Isusove smrti. Vaskrs najranije kod pravoslavaca može da bude 4. aprila, a najkasnije 8. maja.