Roberto Mancini, selektor fudbalske reprezentacije Italije, nakon sinoćnje pobjede u Sarajevu i plasmana na Final four Lige nacija kazao je da “azzurri“ imaju veoma nadarene mlade igrače, kojima samo treba pružiti podršku.

Mancini, koji zbog pozitivnog testa na COVID-19, nije prisustvovao trijumfom rezultatom 2:0 protiv BiH, govorio je putem web kamere za “RAI sport“. U ogledu protiv bh. tima, ali i prethodna dva sa Estonijom i Poljskom, na klupi ga je mijenjao asistent Alberico Evani.

“Osjećam se dobro“, kazao je Mancini iz svog doma, gdje se nalazi u samoizolaciji i nastavio:

“Biće to prekrasan završni turnir. Dolazi nakon plasmana na Evropsko prvenstvo, tako da smo se drugi put kvalifikovali na veliko takmičenje i zaista smo sretni. Želim da zahvalim svim momcima koji su doprinijeli ostvarivanju ovog cilja u posljednje dvije godine, i onima koji su igrali večeras i onima koji su bili kod kuće.“

Za tri duela u novembru Italija nije mogla računati na više od 20 reprezentativaca, među kojima su Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini i Marco Verratti, pa je to bila prilika za mlade da pokažu šta znaju.

“Mislim da u Italiji imamo veoma nadarene mlade igrače. Moramo im pružiti priliku da igraju. Možda postoje poteškoće u početku, ali ako imaju talent, pojaviće se za šest ili sedam mjeseci. Italijanske mlade selekcije su baza za nas i pomogle su nam da se igrači pripreme za iskorak“, smatra Mancini.

Selektor “azzurra“ posebno je bio zadovoljan izdanjem Alessandra Bastonija, 21-godišnjeg defanzivca Intera, koji je trebao igrati samo prijateljsku utakmicu protiv Estonije, ali je ostao u startnoj postavi i za duele sa Poljskom i BiH.

“Bastoni je imao tri utakmice u deset dana, a svaki put je bio sve bolji. Veoma je mlad, ima ogroman prostor za napredak, pa bi zaista mogao postati sljedeći Bonucci ili Chiellini. Nije jedini, jer ima još veoma nadarenih defanzivaca u selekcijama do 21 i do 20 godina, samo im treba pružiti priliku da igraju“, naglasio je Mancini.

Selektor je nakon pobjede u Sarajevu poslao online poruku u kojoj im je čestitao na igri i plasmanu na Final foru Lige nacija, koji bi se mogao održati upravo u Italiji.