U organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) od 24. do 27. juna u Mostaru bit će održan jedinstveni naučni skup ’12. Dani BHAAAS u BiH”. Bit će to prilika za povezivanje eksperata iz SAD i svijeta sa stručnjacima u BiH i regiji, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Potpredsjednik BHAAAS Ismar Volić je kazao da će ovogodišnja konferencija biti jedna od najvećih do sada i odvijat će se uživo i virtualno. Tokom četiri dana programa predviđeno je gotovo 300 predavanja, 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice.

Prijavljeno je 90 originalnih radova na tehničke simpozije koje će objaviti svjetske kuće, kao i radove sa simpozija medicinskih nauka među kojima su neurohirurgija, onkologija, ginekologija, ortopedija, intenzivna njege itd.  

Kada je riječ novim multidisciplinarnim simpozijima izdvaja se jedan posvećen covidu-19 na kojem će biti predstavljeno 17 radova, do kojih je 16 nastalo u BiH. Tu su i simpoziji posvećeni robotici u medicini i održivom urbanom razvoju, odnosno pametnim gradovima. Na konferenciji će biti predstavljena Monografija BHAAAS na kojoj su godinama radili članovi ove akademije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo, pruža podršku BHAAAS u ovom vidu prenosa znanja iz iseljeništva u BiH.

“Znanja, iskustva, profesionalni status i pozicije koje su članovi ove organizacije stekli u zemljama u kojima borave, razlog su zbog koga možemo biti ponosni. A njihova želja i spremnost da ta znanja i iskustva vrate u Bosnu i Hercegovinu i doprinesu njenom razvoju zaslužuju svaku pohvalu”, izjavio je pomoćnik ministra za  ljudska prava i izbjeglice Kemo Sarač.

Velike su mogućnosti, kako je dodao, za uključivanje iseljeništva u razvoj BiH kroz saradnju sa BHAAAS-om u različitim oblastima: medicini, nauci i obrazovanju, tehničkim naukama, umjetnosti i drugo, pa Ministarstvo potiče sve razvojne aktere u BiH da koriste ove mogućnosti.  

Članica BHAAAS Ljiljana Đukanović je kazala da će na manifestaciji ’12. Dani BHAAAS u BiH” posebna pažnja biti posvećena studentima za koje će različite aktivnosti biti organizovane u Centru za kulturu u Mostaru. Cilj je da se doprinese profesionalnom razvoju mladih ljudi.  

“Centralni događaj je simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije. Izabrali smo 15 studenata drugog i trećeg ciklusa biologije i hemije iz BiH koji će predstaviti svoje projekte. Osim toga, bit će nekoliko radionica među kojima jedna posvećena naučnicima i poduzetnicima, nekoliko okruglih stolova, predavanja i drugo”, navela je Đukanović.