Javna ustanova “Fond memorijala Kantona Sarajevo” i ove godine organizuje manifestaciju “Odbrana BiH – Igman 2019” kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova, te preživjelim ratnim veteranima.

Centralni program manifestacije biće održan danas i sutra na planini Igman kod Sarajeva, ali ovoga puta zbog epidemiološke situacije u BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa pod sloganom “ostani kući i posvjedoči”.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica ističe da je cilj organizatora da sačuvaju živote svih svojih sugrađana zbog čega pozivaju da manfestaciju prate od kuće, ali ističe da je ovakve događaje potrebno organizovati kako bi mlađim naraštajima prenijeli šta se dešavalo u najtežem periodu za BiH.

Pokrovitelji manifestacije su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019” počela je u ponedjeljak 3. augusta parastosom u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a nastavljena je juče otvaranjem izložbe „Domovina u srcu“ u MMC/Amfiteatru na Kovačima, i predavanjem o temi „Alija Izetbegović – vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.