U prošloj godini dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala dvije i po milijarde maraka. To je za gotovo pola milijarde manje novca nego u godini prije pandemije, saopštila je Centralna banka BiH. Je li ovakav scenario prepreka za ekonomski rast?

Domaća ekonomija zavisi od dijaspore, znaju to ekonomisti, a znaju i sami građani. Iz Centralne banke BiH kažu da doznake bh dijaspore čine oko 8,5 posto ukupnog BDP-a. 2,5 milijarde maraka, koliko je od dijaspore stiglo u našu zemlju u prethodnoj godini, najmanji je iznos u posljednje četiri godine.

SAMIR ZAMETICA, predsjednik Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen

“Po mom ličnom iskustvu rijetko ili nikako se putovalo za BiH. Samim tim i nedolaskom dijaspore smanjen je protok novca, smanjene su doznake ali smanjen je i priliv novca koji dijaspora nosi sa sobom i troši u BiH, samim tim smanjen je i priliv sredstava u budžet BiH.”

EDIN HAJDER, predsjednik Saveza bh. udruženja u Danskoj

“Ovo se neće trenutno zaustaviti samo na ovome, jer ljudi neće baš odmah putovati ili slati novac u BiH trenutno, vjerovatno će se odraziti na iduću godinu ili čak još jednu godinu iza dok se ova situacija ne stabilizira.”

Prošlu godinu mnogi su već nazvali pandemijskom. Тo je godina koja je, kako kažu iz Udruženja, spriječila i putovanja i prihode u cijelom svijetu. Zbog manje novca od dijaspore, ekonomski rast Bosne i Hercegovine je ugrožen.

ŽELjKO ŠAIN, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

“To što su manje doznake od naše dijaspore je sasvim prirodno, jer dijaspora živi puno teže nego što je prije kovida živjela. To će svakako utjecati na ekonomiju u BiH jer značajan dio tih sredstava išao je u finalnu potrošnju, vrlo malo je u neku investicionu izgradnju išao i slao se onima koji jesu u BiH njihovi najdraži.”

Promjenjivi uslovi dolaska u zemlju, ali i odlaska iz BiH, pandemija zbog koje su mnogi ostali bez posla, te pojedinih najava o oporezivanju novca dijaspore sa 10 posto, razlozi su zbog kojih sve manje novca stiže iz dijaspore. Ekonomisti zaključuju da bi novi zamah ekonomiji dao novac dijaspore koji bi umjesto u finalnu išao u investicionu potrošnju.