Na Trebeviću je obilježen završetak projekta označavanja i digitalnog mapiranja pješačkih i planinarskih staza. Ovaj vrijedan projekat značajno će olakšati kretanje tom olimpijskom planinom. Projekt su realizirali Uprava za zaštićena prirodna područja kao stručni mentor, XTime Agency kao idejni kreator projekta i aplikacijskog rješenja, te Gorska služba Trebević, Planinarsko društvo Istočno Sarajevo i Planinarsko-skijaško društvo Trebević Sarajevo.

Kroz projekat su označena 44 kilometra staza na Trebeviću, pet planinarskih i šest šetačkih staza sa adekvatnim oznakama, info-totemima i panoima, te dodatnim odmaralištima. Osim toga, mape su dostupne u digitalnoj formi kroz mobilnu aplikaciju Trebević Outdoor Routs, besplatno dostupnu za mobilne uređaje. Projekat su podržale gradske turističke organizacije i kantonalna Uprava za zaštićena prirodna područja, kao i uprave Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

OSMAN DELIĆ, direktor KJU za zaštićena prirodna područja

“Više nam neće biti potrebni orijentiri, neki stabilni orijentiri, sada ćemo imati besplatnu mobilnu aplikaciju na našim mobilnih aparatima, ne samo koja će koristiti nama u zaštićenim područjima, nego hiljade posjetilaca posjećuju ovaj prostor.”

SLAVKO SLADOJE, Turistička organizacija Jahorina – Grad Istočno Sarajevo

“Grad Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo nikako nisu konkurencija jedan drugom zato što turizam nema konkurenciju. Mi svi zajedno pokazali smo da možemo ovdje da radimo na razvoju avanturističkog turizma i drugih ideja.”

Fizičke oznake staza i aplikacija će izletnicima i planinarima od sada omogućavati ugodnije i sigurnije kretanje na planini. U aplikaciji se mogu pronaći i informacije o zanimljivim lokacijama poput planinarskih domova, restorana, smještaja, kao i kontakata Gorske službe spašavanja u slučaju nepredviđenih situacija.

Pandemija koronavirusa uticala je i na to da se većina nas okrenula uživanju u ljepotama Bosne i Hercegovine. Trebević zasigurno ima mnoštvo sadržaja za ponuditi. Osim panoramskog razgledanja grada žičarom i mapiranih staza, u ponudi je i nova ferata na Bijelim stijenama. Podsjetićemo i da je prije nekoliko dana promovisana i jedinstvena atrakcija – turistički balon.