Uvijek će biti lakše da dobijete glasove ako krenete u tu nacionalnu retoriku, tako je i Dodik. On je počeo blago, nikada nije mogao da pređe 5 ili 10% i čim se pretvorio u radikala on je prešao 50%, i Draško Stanivuković me asocira na njega, kazala je politička analitičarka Ivana Marić za BHRT. Također je kazala kako smatra da Dodik kao ni druga dva člana Predsjedništva nisu nacionalisti, već im ta retorika služi samo za uspjeh.

Govoreći o situacijama nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini kazala je da Stanivuković nije ovo sve radio samo zbog glasova kao Dodik, već je to njemu u njegovom odgoju, da je ideološki odgojen tako.

“Meni je zapelo za uho kada je on pričao da u školi sanjao o tome da postane predsjednik Republike Srpske, znači to je taj odgoj. Dodik je odgojen u drugom sistemu i njemu ovo služi samo da postigne svoj cilj. Mislim da dodik nije nacionalista, uopće, kao ni druga dva lidera. Ovo im služi samo da postignu svoj cilj.”

Tužno je za vidjeti da neko ko bi trebao da vodi, da pokazuje kako se treba ići naprijed, da pokazuje ovo, kazala je Marić govoreći o Stanivukoviću nakon pobjede u Banjaluci.

“Posebno je zanimljivo da i u Banjaluci i Bijeljini gdje je SNSD izgubio mjesta gradonačelnika pobijedio ustvari dobili veliku većinu. Ustvari to pokazuje da građanima ne smeta SNSD nego im je potrebna zamjena, neko mlađi, neko ko će ih malo više zabavljati i to je tužno. Kada vidite da su mladi ljudi nasjeli na to. Velika razlika je npr. mladi Ernest Imamović iz Goražda koji je mogao ići i na tu nacionalnu retoriku ali nije, i pobijedio je pozitivnom pričom. Može političar pobijediti i pozitivnom pričom a ne samo nacionalnom retorikom.”

Mi nismo bitni, ali smo onako zanimljiva igračka oko je se svađamo, kazala je ona govoreći o predstojećoj posjeti Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

Ne treba nikome, ali hajmo pokazati malo ko je jači na toj jednoj igrački. Mi smo objekt, mi nismo subjekt te priče. Tužno je da mi nemamo političare koji će to iskoristiti pa uraditi nešto dobro. Da iskoristimo taj pritisam međunarodne zajednice. Taj pritisak ispod radara. Nismo im toliko zanimljivi i ne žele toliko da prave konflikte. Eh sada imate Lavorva koji kaže da poštuje Dejton i poštuje BiH u njenim granica. Oni pokazuju da ustvari mogu napraviti haos ovdje ali neće. Možemo zakuhati, ali nećemo