Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je danas neopozivu ostavku čime je pala Vlada Kantona Sarajevo.

Kako je za Anadolu Agency (AA) potvrdio Zvonko Marić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, Nenadić je bio spreman podnijeti ostavku još ranije, s obzirom da se naslućivala nova parlamentarna većina, ali i da mu je i zdravlje ozbiljno narušeno.

“Nenadić je ostavku htio podnijeti prije izbora, ali mi smo mu savjetovali da to ne čini, jer to ne bi baš bio primjeren potez. Izgledalo bi kao da se povlači iz nekog straha. Savjetovali smo ga da o tome odluči nakon izbora što je i učinio”, rekao je Marić.

Kaže kako ga je Nenadić obavijestio o ostavci te da u skladu s tim nema potrebe da se 23. novembra na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo glasa o opozivu Vlade Kantona Sarajevo.

“Ostavkom premijera cijela Vlada je dala ostavku. I nema potrebe da se glasa o njenom opozivu”, istakao je Marić. 

Naveo je kako SBB sebe ne vidi u novoj Vladi Kantona Sarajevo koju će formirati predstavnici “četvorke” sa samostalnim zastupnicima. 

Također, Marić je rekao kako SBB neće kočiti promjenu ni na čelu Skupštine Kantona Sarajevo pa će tako poduprijeti da se 24. novembra na Klubu Bošnjaka izglasa promjena na njenom čelu. 

To znači da će sa pozicije predsjedavajućeg biti razriješen Mirza Čelik iz SDA.