Vjerujem da ćemo do 31. januara riješiti problem privremenog finansiranja u KS, rekao je u “Jutru za sve” Damir Marjanović.

Damir Marjanović, profesor, naučnik i sadašnji zastupnik u Nezavisnom klubu u Skupštini Kantona Sarajevo, nekadašnji zastupnik Naše stranke, odgovarajući na pitanje koliko će trajati smjena vlasti u Kantonu Sarajevo i komentarišićui razloge za neodržavanje sjednica, kaže:

“Zdrav razum,savjest i jak pritisak javnosti mislim da će natjerati neke ljude da shvate šta su a šta nisu procedure. Da skratim, 26. decembra bila je sjednica, na dnevnom redu usvajanje budžeta i zbog političkih prepucavanja, različitih shvatanja o tome kada treba sa da se dese promjene, tada su kolege iz SDA, DF, BOSS-a SBB-a izašli sa sjednice . Da je tada završena sjednica oko koje se svi slažu i usvojen budžet, tada ne bismo imali taj problem.Međutim, to je tada bila politička odluka i nakon toga su nastale sve ove zavrzlame “, kaže Marjanović.

Dodaje kako je jučer trebala biti održana sjednica Skupštine KS, vezana za privremeno finansiranje i da na žalost ni ona nije održana. Sljedeća sjednica je 16. januara , na kojoj se treba usvojiti odluka o privremenom finansiranju.

“Nadam se da će malo razuma, malo političkih razgovora dovesti da ljudi koji se preopucavaju shvate da nisu tu radi političkog realitija nego radi dobrobiti građana Sarajeva. Vjerujem da ćemo do 31. januara barem riješiti problem privremenog finansiranja “, kaže Marjanović.

O tome koliko je riječ o igrama sujete i političkom prepucavanju, Marjanović kaže kako procedure nisu ispoštovane, ali da se sve jako jednostavno može riješiti. O svom zastupničkom angažmanu kaže:

“Kada donesete odluku da uđete u političke vode, morate imati motiv. A moj motiv je određena reforma obrazovanja, povećano uklaganje u nauku i ja se usko toga držim. U okviru politike trudim se da govorim o onome što najbolje znam. Proteklih godinu dana, iako sam bio zvanično u poziciji, znao sam opoziciono da djelujem i da uvjerim kolege šestorke u neke stvari. I upalilo je, jer su povećana ulaganja u nauku, počela je reforma obrazovanja, te izdvajanja za talentovane srtudente. Mora se djelovati”, kaže Marjanović.

Dodaje kako je to posao i projekat kao i svaki drugi, te da će njegovo političko djelovanje u naredne tri godine biti isključivo “guranje” reforme obrazovanja u Kantonu Sarajevo.