Prema preliminarnim podacima, u prvom kvartalu 2020. godine strane investicije u BiH pale su za oko 280 miliona, a procjena je da će taj trend biti nastavljen do kraja godine, izjavila je Milica Marković, v.d. direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), gostujući u emisiji BHT1 Uživo.

Marković je dužnost preuzela prije tri mjeseca i kaže da stanje koje je zatekla u FIPA-i nije ohrabrujuće, ali da je uzrok tome, u velikoj mjeri, epidemiološka situacija izazvana širenjem koronavirusa.

Koliko je epidemija uticala na pad stranih investicija u BiH, definitivno ćemo znati, navela je Marković, po svođenju stanja za 2020. godinu.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je određeni izvještaj o stranim investicijama i ulaganjima za 2019. godinu i premliminarne rezultate za prva dva kvartala ove godine. Za 2019. se može reći da je bila dosad najbolja godina jer su u prethodne tri godine strane investicije kontinuirano rasle i zaokružile se u 2019. kada su iznosile oko 900 miliona KM. Preliminarni podaci pokazuju da su u prvom kvartalu strane investicije pale za skoro 280 miliona KM, što je značajan pad, a procjena je da će taj trend do kraja godine biti nastavljen”, kaže Marković.

Po njenim riječima, procjena je da će strane investicije u 2020. globalno pasti za 40 posto u cijelom svijetu, te ni BiH ne može biti izuzetak.

“Naš problem je što, za razliku od drugih zemalja, naš privredni rast zavisi od stranih investicija tako da ćemo tek po svođenju stanja za 2020. znati u kakvoj se zaista situaciji nalazimo”, ističe Marković.

Kako je rekla, strani investitori u BiH trenutno su “u stanju mirovanja” i čekaju kakav će biti rezultat krize izazvane epidemijom Covid-19.

“Generalno, strani investitori u Bosni i Hercegovini su stanju mirovanja jer čekaju da vide kako će se razriješiti situacija na epidemiološkom planu i odmjeravaju koje su to zemlje u koje će ponovno investirati. Moram reći da FIPA ni u vrijeme takozvanog prvog talasa epidemije krize, od marta do maja, nije sjedila skrštenih ruku nego je uradila jednu značajnu online anketu sa svim stranim investitorima, gdje je 40 posto investitora reklo da će obnoviti investicije, odnosno reinvestirati u BiH kad se epidemiološka situacija stabilizuje. Ostali su rekli kako će razmisliti šta će uraditi, sa mogućnošću da dislociraju svoj kapital i investicije koje su dosad bile u BiH, dok su dvije strane kompanije potvrdile da će potpuno odustati od novih investicija i zaustaviti sav biznis kod nas. To nije veliki broj, ali se bojimo da se taj trend ne nastavi i sa ostalim kompanijama koje su u fazi razmišljanja”, kaže Marković.

FIPA je stoga pokrenula određene aktivnosti te odlučila da izađe na teren s projektima kojih, kako kaže Marković, ima dosta. Osim toga, odlučili su da razgovaraju i sa savjetnicima za ekonomska pitanja u ambasadama deset država koje je Centralna banka u svom izvještaju navela kao deset najvećih investitora.

Na prvom mjestu je Austrija, a slijede Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska i Turska.

“Odlučili smo da razgovaramo sa stranim investitorima i da ih pokušamo ubijediti da vrijedi ulagati u BiH. Oni su svjesni pogodnosti koje im se ovdje nude kao što je jeftinija radna snaga i prirodni resursi kojima je BiH bogata, ali ono o čemu oni najviše razmišljaju je profit i kako na najbrži način doći do tog profita i, vjerovatno, smatraju da će na nekim drugim destinacijama to ići brže, uzimajući u obzir da su prilično nezadovoljni nekim zakonskim rješenjima u BiH koja ih usporavaju ili ih onemogućavaju da na brži i efikasniji način ostvare svoje poslovne ciljeve”, kaže Marković.

Pored zakonskih okvira koje strani investitori ocjenjuju kao neefikasne, kao sljedeći veliki problem izdvajaju odlazak kvalitetne radne snage, izjavila je Marković.

Govoreći o oblastima za koje FIPA smatra da bi mogli privući najviše stranog novca, Marković je na prvom mjestu izdvojila turizam.

“Misija Agencije je da napravi konekciju između predlagača projekta i investitora. Kada napravimo tu konekciju između njih, mi smo svoj dio posla završili, a oni nastavljaju dalje bilateralno. Od projekata koji se mogu naći na našoj web stranici, a za koje su najviše interesa pokazali i investitori i predlagači, najviše njih se odnosi na sektor turizma, energetike, i IT sektor. U manjoj mjeri je to agrokultura i drvna industrija, dok je metalna industrija jako interesantna investitorima, posebno Austriji”, kaže Marković.

Ona je naglasila kako je za strane investitore od velikog značaja da imaju prethodna dobra iskustva i dobar profit, da imaju dobru saradnju sa predstavnicima vlasti na svim nivoima i da su tada raspoloženi za nove razgovore i ulaganja.