NASA je saopštila da se Persevirans, marsovski rover, priprema da sakupi svoj prvi uzorak stijene na Marsu.

Uzorak će biti pokupljen sa mjesta zanimljivom naučnicima, u dijelu kratera Jezero zvanom “Grubi fraktuisani pod” i očekuje se da će se prekretnica dogoditi u roku od dvije nedjelje, piše Gardijan.

Marsovki dron sletio je na Crvenu planetu 18. februara i tokom leta se preselio oko kilometar južnije od mjesta slijetanja, rekao je naučnik Ken Farlei.

Tim vjeruje da je u krateru nekada bilo drevno jezero koje se više puta punilo i povlačilo, potencijalno stvarajući uslove neophodne za život.

Analizom uzoraka otkriće se tragovi o hemijskom i mineralnom sastavu stijena i otkriće da li su stijene nastale od vulkana ili su sedimentnog porijekla.

Pored popunjavanja praznina u geološkom razumijevanju regiona, rover će takođe potražiti moguće znakove drevnih mikroba.

Persevirans će prvo rasporediti svoju robotsku ruku dugu sedam metara kako bi precizirao gdje će uzeti uzorak a zatim će alatom za abraziju strugati gornji sloj stijene.

Uzorak će biti analiziran pomoću naučnih instrumenata koji su postavljeni na kupolu rovera i naučnici će utvrditi hemijski i mineralni sastav i tražiti organsku materiju.

Jedan od instrumenata za analizizanje nazvan je Super Kem i on će ispaljivati laser na kamenu i zatim očitati rezultat.

Ken Farlei je rekao da je mala litica na kojoj su se nalazile fino slojevite stijene možda nastala od jezerskog mulja, a “to su vrlo dobra mjesta za traženje bioloških potpisa”, mada će proći još nekoliko mjeseci prije nego što Persevirans stigne do te površine.

Svaka analiza istrajnosti kamena imaće svog netaknutog biološkog “blizanca” kojeg će rover pokupiti, zapečatiti i staviti ispod trbuha.