NJemačka od nove crnogorske vlade očekuje da dosljedno slijedi evropsku i evroatlantsku perspektivu, poručio je ministar spoljnih poslova te zemlje Hajko Mas u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je potvrdio zainteresovanost NJemačke za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, za dalje korake nakon nedavno održanih izbora i proces pristupanja EU, te istakao značaj što skorijeg formiranja nove vlade.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na zapadnom Balkanu, a to nije nešto što se samo notira, nego se i poštuje u EU.

Đukanović, koji boravi u posjeti Berlinu, zahvalio je NJemačkoj i njenoj vladi na kontinuiranoj podršci zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

On je rekao da integracija u EU ostaje strateški prioritet i da je preduslov stabilnosti i prosperiteta regiona, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Đukanović je posebno istakao značaj saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku NJemačke u oblasti vladavine prava, koja je “mnogo doprinosila savladavanju izazova na putu integracije”.

“Kao jedina zemlja kandidat sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, Crna Gora je u poziciji da maksimalnu koncentraciju usmjeri na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi omogućilo ulazak u fazu intenzivnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja”, dodao je Đukanović.