Potrebno je pojačati napore u borbi protiv antisemitizma kako bi se otklonila mogućnost novog jevrejskog egzodusa iz Njemačke, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Prema njegovim riječima, antisemitizam je postao dio svakodnevnice za Jevreje u Njemačkoj i “uopšte ne iznenađuje činjenica da je svaki drugi Jevrejin razmišljao ili razmišlja da napusti zemlju”.

“Moramo hitno da preduzmemo kontramjere kako se takve misli ne bi pretvorile u gorku realnost i kako ne bi došlo do masovnog egzodusa Jevreja iz Njemačke”, istakao je Mas.

Sramotno je, naglasio je, to što se Jevreji u Njemačkoj više ne osjećaju kao kod svoje kuće, 75 godina od oslobođenja Aušvica.

Mas je ukazao na potrebu jačanja bezbjednosti jevrejskih objekata i zajednica širom Evrope, te najavio i da će Njemačka u tu svrhu dati 500.000 evra Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi.

Dodao je da njemački političari moraju da urade više, ali i da postoji nešto na šta oni ne mogu da utiču, a to je solidarnost u svakodnevnom životu.

On je podsjetio da premalo zemalja EU ima nacionalne komesare za borbu protiv antisemitizma, te najavio da će Njemačka, kada preuzme mjesto predsjedavajućeg bloka, pojačati borbu protiv mržnje i dezinformacija na internetu.