Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović razgovarao je danas sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a, vazduhoplovnim maršalom Stuartom Williamom Peachom, koga je informisao da su Oružane snage i u teškim okolnostima pandemije virusa korona bile efikasne u izvršavanju obaveza.

Mašović je, u telefonskom razgovoru, istakao angažovanje na pomoći stanovništvu i civilnim strukturama u borbi protiv pandemije, kao i u vanrednim situacijama kao što su akcije spasavanja vazdušnim putem i pomoć u gašenju požara, te doprinos ublažavanja migrantske krize u BiH.

Sagovornici su poseban akcenat stavili na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga u NATO vođenoj operaciji podrške miru u Avganistanu, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Mašović je Peachu predstavio rezultate u obuci i izvođenju vježbi, izdvajajući uspješno realizovano NEL-1 ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, čime Oružane snage BiH podižu nivo interoperabilnosti sa NATO standardima i procedurama, te unapređuju kvalitet obuke.

Peach je pohvalio dosadašnji angažman pripadnika Oružanih snaga, kako u NATO, tako i u EU vođenim misijama, ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i bezbjednosti u svijetu.

Pič je, u ime Vojnog komiteta NATO, istakao podršku i spremnost za kreiranje dodatnih paketa podrške Oružanim snagama BiH od NATO-a, kao i podršku održavanju ovogodišnje Konferencije načelnika odbrane zemalja Balkana u BiH, ističući njen značaj unapređenju regionalne vojne saradnje.