U Moskvi je privedeno više od 300 demonstranata, među kojima su i vođe opozicije. Svjedoci kažu da policija rastjeruje demonstrante iz centra Moskve, a prema nekim izvještajima, došlo je i do sukoba.

Pristalice opozicije izašle su na proteste u nekoliko ruskih gradova, zbog zabrane istaknutijim opozicionarima da se kandiduju za lokalne izbore u Moskvi.

Više stotina osoba okupilo se na više mjesta u centru Moskve – na demonstracijama na kojima građani traže slobodne izbore. Policija je odmah pošto su se demonstranti okupili počela da hapsi.

U Moskvi je danas uhapšena i poznata opoziconarka Ljubova Sobol.

Pokušaj održavanja protestnog skupa uslijedio je sedmicu dana nakon što je policija uhapsila skoro 1.400 demonstranata. Uprkos ponovljenim upozorenjima da će policija poduzeti aktivne mjere protiv održavanja današnjih protesta, aktivisti namjeravaju marširati oko četiri kilometra duž Kružnog bulevara koji okružuje centar Moskve i popularna je pješačka zona, prenosi AP.

Na prethodnom protestu na poziv ruske opozicije uhapšeno je 1.400 demonstranata, medju kojima i protivnik politike Kremlja Aleksej Navaljni.