Tri osobe su poginule u požaru u supermarketu tokom masovnih nereda u Čileu, koji su izbili zbog povećanja cijena karata za metro, javlja BBC.

Neredi su nastavljeni iako je predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera suspendovao odluku o povećanju cijena prevoza podzemnom željeznicom.

Zvaničnik gradske uprave Karla Rubilar saopštila je da su dvije osobe poginule u samom supermarketu, dok je treća osoba podlegla povredama na putu do bolnice.

Incident se dogodio nakon više od jedne sedmice protesta.

U Santjagu su raspoređeni vojska i tenkovi nakon što je Vlada proglasila vanredno stanje, a tokom noći uveden je policijski sat u nekim dijelovima grada.

U nekim dijelovima Santjaga stotine vojnika raspoređeno je na ulicama prvi put od 1990.

Demonstranti su juče podigli barikade i palili autobuse, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Sukobi su izbili u centru grada, a gradonačelnik Felipe Alesandri opisao je situaciju kao haotičnu.

Više od 300 ljudi je uhapšeno, dok je povrijeđeno 156 policajaca, kao i 11 civila.

Takođe, u gradu su otkazani svi sportski događaji, a prodavnice su zatvorene. Podzemna željeznica biće zatvorena do sutra nakon što su demonstranti uništili i oštetili 41 od 136 metro stanica, navodi BBC.

Protesti su organizovani i u gradovima Konsepsion, Rankagva, Punta Arenas, Valparaiso, Ikike, Antofagasta, Kiljota i Talka.