Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer, nakon Sarajeva, danas je u posjeti Mostaru, gdje je razgovarao sa liderima političkih partija.

Palmer se u Gradskoj Vijećnici sastao s predstavnicima devet parlamentarnih stranaka i nevladinog sektora, a u kasnijoj izjavi za medije pohvalio je postignuće vladajućih koji su dogovorili rješenje za Mostar i tako osigurali Lokalne izbore u gradu nakon 12 godina.

“Jako je važno da izbori u decembru budu u skladu s najvišim demokratskim standardima. Da budu i fer i korektni te da građani imaju povjerenje, odnosno da izbori preslikaju istinsku volju naroda. Također, važno je i da građani izađu na izbore i glasaju, a tim povodom danas ću se sastati i s grupom mladih ljudi kojima želim kazati da je od velike važnosti i njihov izlazak na izbore u decembru“, rekao je Palmer.

On je najavio da će međunarodna zajednica i nakon izbora pomno pratiti dešavanja u gradu Mostaru.

“Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i OSCE rade na podršci civilnom društvu, želeći da sva biračka mjesta budu stopostotno pokrivena posmatračima. Naša misija ovdje ne završava s danom izbora. Ovdje ćemo biti i kasnije. Novim vlastima ćemo pomoći da uspostave upravu i građanima pruže najbolju uslugu. Uvjeren sam da će izbori u decembru biti transparentni, korektni i da će odraziti stvarnu volju građana Mostara“, rekao je Palmer.

On je također naveo da su Sjedinjene Države istinski zadovoljne zbog sporazuma i ishoda pregovora Kosova i Srbije.

Palmer je juče tokom posjete Sarajevu izjavio kako u Mostar dolazi da iskaže punu podršku konačnom održavanju Lokalnih izbora u tom gradu, 20. decembra.

Mnogi smatraju da upravo njegov dolazak u Mostar pokazuje koliko je međunarodnoj zajednici i američkoj administraciji Mostar važan faktor prilikom političkog napretka Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Palmer je u Sarajevu održao nekoliko važnih sastanaka, a prvi je bio sa članovima državnog Predsjedništva sa kojima je razgovarao o aktuelnim političkim prilikama u našoj zemlji, ali i o BiH 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Potom se sastao sa članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa kojima razgovarao o predstojećim Lokalnim izborima, te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerima Federacije BiH i Republike Srpske, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. Glavna tema razgovora bila je ekonomija i posljedice koje je na ekonomiju ostavila pandemija koronavirusa.