Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona ne odustaju od generalnog štrajka, iako im je Kantonalna vlada ponudila kolektivni ugovor. Navode da on nije usklađen s njihovim zahtjevima i da im je već ponuđen nekoliko mjeseci ranije. U šatorima ispred zgrade Vlade ostaju do ispunjenja zahtjeva.

Pred zdravstvenim radnicima Hercegovačko-neretvanske županije treća je noć koju će provesti u šatoru ispred zgrade Vlade. Osim ponekih pogleda kroz prozor, nadaju se da će im se netko iz županijske vlasti uskoro obratiti.

IVICA ANIĆ, predsjednik Sindikata SKB Mostar

„Mi smo ovdje postavili krevete. Sve smo bolji i bolji, opremamo se. U šali kažemo da imamo zvjezdicu više. Ljudi nam dolaze cijeli dan, donose hranu, pitaju kako smo“.

U šatorima ostaju sve dok ne ostvare svoje zahtjeve, a to je kolektivni ugovor. Na sjednici Vlade HNŽ-a on im je i ponuđen.

Tim prijedlogom Vlada nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

Osim ugovora, upućen im je i poziv za pregovore. No, sindikati navode kako ponuda koja je stigla nije u skladu s njihovim zahtjevima. Kažu da se time samo zavarava javnost.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Neovisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK

„To je isti onaj ugovor koji su ponudili i u devetom mjesecu, koji smo mi već odbili, jer se iz njega ne može točno izračunati koje je to povećanje koje bi zdravstveni radnici dobili“.

 Planiraju i korak dalje u borbi za ostvarenjem svoga cilja. Ujutro će, kažu, ispred ulaza u zgradu Vlade čekati premijera i ministre zdravstva i financija. Žele o problemima otvoreno razgovarati.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Neovisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK

„Mi ćemo doći tu ispred vrata Vlade i čekat ćemo pa da vidimo hoće li nas primiti. Eto sutra ćemo stati u 8 sati i bit ćemo tu čitav dan“.

Ako postavljanje šatora, generalni štrajk i prosvjedi ne urode plodom, idući korak je, kažu, štrajk glađu.