Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (SSMSITKS), koji okuplja oko 700 članova, uputio je apel svim zdravstvenim ustanovama i njihovim rukovodiocima da se uposlenima u zdravstvu, koji su na bolovanju i u izolaciji zbog sumnje na koronavirus isplaćuje puni iznos ličnog dohotka.

S obzirom na situaciju sa pandemijom Kovid-19, koja traje osmi mjesec, a zdravstveni radnici su isrpljeni i najizloženiji infekciji, u Sindikatu smatraju da nadležni u svim zdravstvenim ustanovama trebaju slijediti primjer JU Opšta bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja nije od početka pandemije isplaćivala plate u punom iznosu, pa su one po tom osnovu izvršene i retroaktivno, za uposlenike kojima to nije ranije učinjeno.

Iz SSMSITKS ističu da svaki dan u uslovima epidemije predstavlja poseban izazov za angažovane medicinske radnike i ostale uposlenike u zdravstvu.

U takvim okolnostima, kažu, svo medicinsko osoblje je u stanju stalnog i intenzivnog psihofizičkog napora i konstantne opasnosti od zaraze, tako da je potpuno opravdan pomenuti prijedlog o isplati punog ličnog dohotka u situaciji kada uposlenik usljed navedenih okolnosti bude primoran otići na bolovanje.