Zabrinuti građani na društvenim mrežama dijele fotografije hrpe otpada koja se nalazi u dvorištu iza Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

U bolnici objašnjavaju da je riječ o samo jednoj turi komunalnog otpada koja je vraćena na dodatnu analizu, međutim, samo u ovoj bolnici nastane oko 1500 kilograma otpada dnevno. Već mjesecima sporne pošiljke se ne mogu riješiti iako su se obraćali brojnim institucijama.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar navode kako imaju ugovore za sve tipove otpada koji nastaju u bolnici: za infektivni otpad s dvije tvrtke iz Mostara i Lukavca, za veoma infektivan otpad rade predsanaciju sterilizacijom, dok kemijski, citostatski i farmaceutski otpad odvozi specijalizirana tvrtka iz Gruda. Patološki otpad ide u specijaliziranu komoru na lokalnom groblju, navodi glasnogovornica SKB Mostar Adrijana Pandža. Sporni otpad je ljetos vraćen i od tada je noćna mora ove bolnice.

“Riječ je o otpadu starom oko tri mjeseca, vraćenom s odlagališta Uborak, koji se, prema njihovom mišljenju, svrstava u medicinski otpad. Tu je bilo rukavica i maski, ali potpuno bezopasnih. Mi molimo nadležne institucije da nam pomognu u rješavanju tog otpada”, kaže Pandža.

U nevladinom sektoru, kojeg Grad Mostar optužuje da je komunalnim problemima potkopao i kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture, tvrde da je dugogodišnji nemar jednostavno došao na naplatu. Ključni problem je što je Grad Mostar uzeo kreditna sredstva za regionalnu deponiju i taj kredit će, ukoliko Deponija ne bude u mogućnosti, vraćati Grad.

“Gradonačelnik je sa svojim zamjenicima, šefovima odjela, direktorima komunalnih poduzeća, izvlačio novac iz proračuna, od građana, ne izvršavajući pritom usluge. Stanje na deponiji je vrlo jasno, imamo nalaze inspekcija i ministarstva okoliša da je tu godinama odlagan opasan otpad, trupla, dijelovi organa, otrovni mulj s prečistača, građevinski i industrijski otpad”, objašnjava Marin Bago iz Udruge za standard življenja “Futura”.

Iz nadležnog komunalnog poduzeća navode nam u privatnom razgovoru kako komunalni otpad iz bolnice uredno prikupljaju, ali sortiranje za kategorije radi isključivo SKB Mostar.