Francuska tehnička delegacija ovaj mjesec dolazi u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog tima, čime će i službeno početi pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupnju 12 zrakoplova Rafale F3R, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, u kojem nema predstavnika Glavnog stožera ni Ratnog zrakoplovstva, šef je premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić.

Francuska je strana u u svojoj ponudi na hrvatskom natječaju predala i prijedlog ugovora koji će biti temelj razgovora, navodi dnevnik.

Isti list piše i da Francuzi za zrakoplove traže avans od 150 milijuna eura.

Riječ je o pregovorima između dviju država, a ugovor bi, uvjerene su obje strane, trebao biti potpisan do kraja godine, najkasnije početkom 2022.

Osim ugovora s francuskom državom, Hrvatska će morati potpisati i i popratne ugovore s proizvođačima naoružanja koje će biti isporučeno sa zrakoplovima.

Sugovornici Jutarnjeg lista kažu da ponuđena cijena na natječaju nije predmet pregovora.

“O cijeni nema pregovora. Na natječaju je ponuđena cijena od 999 milijuna eura i ona se ne mijenja”, kaže sugovornik, no dodaje kako bi francuska strana mogla biti izdašnija u nekim drugim stvarima.

Ono što bi se u pregovorima moglo izmijeniti jest rok isplate gotovo milijardu eura.

Francuska je strana u ponudi dala nekoliko modela otplate s mogućnošću otplate do najviše deset godina.

U vladinu dokumentu stoji kako će zrakoplovi biti plaćeni u roku od šest godina, a premijer Andrej Plenković izjavio je da otplata počinje sljedeće godine i da će sve biti plaćeno do 2025. godine.

No, još uvijek nije poznato hoće li se zrakoplovi platiti izravno iz proračuna ili će vlada dići kredit.

Obje strane pritom naglašavaju da ovim financijskim aranžmanom Hrvatska ne smije narušiti maastrichtske kriterije, donosi Jutarnji list.