U kojoj mjeri je širenje dezinformacija dodatno pogoršalo povjerenje u medijski sektor u BiH i da li je ovaj fenomen utjecao na njihovu ličnu sigurnost, bili su samo jedna od tema o kojoj se govorili na online konferenciji na temu „Napadi na slobodu medija“. Konferenciju su organizovali misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ambasada Kraljevine Švedske.

“Slobodni i nezavisni mediji predstavljaju jedan od osnovnih demokratskih principa. Nažalost, prijetnje upućene nezavisnim medijima su sve učestalije, podrivajući tako demokratiju i stabilnost”, rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johana Stromkvist.

“Moramo se zauzeti za jačanje nezavisnih, demokratskih glasova i aktivno se boriti protiv dezinformacija.”

Tokom proteklih godinu dana, medijski sektor u Bosni i Hercegovini se suočio sa brojnim političkim i finansijskim izazovima. Pa ipak, to nije obeshrabrilo novinarke i novinare u njihovom istraživanju, izvještavanju i objavljivanju priča od javnog interesa.

Ambasadorica Ketlin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, je istakla:

„Novinarke i novinari, te medijski djelatnici igraju važnu ulogu u dijeljenju informacija od vitalnog značaja sa javnošću te u razotkrivanju korupcije i nezakonitih djelovanja koji utiču na živote građanki i građana. Sigurnost novinarki i novinara, i u online i u offline sferi, mora biti zaštićena u svim demokratskim društvima. BiH nije u tome nikakav izuzetak. Misija OSCE-a u BiH posvećena je jačanju prava i sloboda novinarki i novinara u BiH.“

Također, na konferenciji je razgovarano o tome koliko je široko rasprostranjeno širenje dezinformacija dodatno urušilo povjerenje u medijski sektor u BiH.

„Povjerenje publike u medije je na veoma niskom nivou. Koliko god su se dezinformacije pojavile kao strateški politički alat, tako i profesionalno i etično novinarstvo i dalje postoji kao čuvar ljudskih prava, čuvar demokratije i vladavine zakona i radi u interesu javnosti“, rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica u Mediacentru Sarajevo.

„Ono što treba da bude standard i naša zajednička ideja vodilja je kvalitetno novinarstvo i medijski i informacijski pismena publika.“

Ova konferencija je dio širih napora usmjerenih na rješavanje izazova u vezi sa slobodom medija i slobodom izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju ste pratili uživo:

Finansijski i politički pritisci na medije su iz godine u godinu sve veći i ključni su problem medija, kazao je u “Jutru za sve” Zlatan Musić, službenik za pitanje medijskih sloboda u OSCE-u.

Sigurnost medija je nešto što OSCE prati godinama, godišnje zabilježimo 30 incidenata. Sreća nije bilo nekih težih incidenata, npr. težih fizičkih. Imamo verbalne napade, oduzimanje opreme, oštećenje opreme, zabrana pristupa određenim događajima. Imamo više medija koji su pod pritiskom zbog tužbi za klevetu., istakao je Musić