U Banjaluci je danas počela 13. Međunarodna naučna konferencija “Savremeni materijali”, koju organizuje Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, na kojoj će učestvovati 254 autora iz 18 zemalja.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da ovogodišnji skup predstavlja tehnološko-tehničku novinu, odnosno da se pomoću prenosa elektronskim putem prikazuje svijetu ono što se ovdje radi.

“Ovogodišnji skup ima još jednu karakteristiku, a to je da obuhvata veliki broj inostranih učesnika, što je rijetkost da se u današnjim uslovima tako nešto ostvari”, rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, skup obuhvata i veliki dio mladih istraživača u Republici Srpskoj koji će moći na određeni način da se edukuju i da preuzmu mnoga pravila nauke u ovoj oblasti.

“Savremeni materijali su uvijek aktuelni. Uzmimo kao primjer računare, prva generacija su bili ogromni sanduci. Danas imamo minijaturne ekrane koji služe kao i veliki”, naveo je Kuzmanović i izrazio nadu da će ova konferencija, s obzirom na to da se održava u specifičnim uslovima usljed pandemije virusa korona, biti uspješna.

Predsjednik Organizacionog i Naučnog odbora akademik Dragoljub Mirjanić rekao je da će na skupu učestvovati 254 autora iz 18 zemalja, pet nacionalnih akademija poput Srpske akademije nauka i umetnosti, te Crnogorske, Ruske i Slovenačke, 28 univerziteta od Sjeverne Karoline do Južne Amerike, kao i 17 instituta.

“O značaju izučavanja savremenih materijala najbolje govori činjenica da je prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin održao predavanje na uralskom Univerzitetu kada je rekao da supersonični sistem avangard ne bi bio konstruisan bez savremenih materijala”, naglasio je Mirjanić.

Mirjanić je dodao da je cilj i da se putem ove konferencije povežu istraživači iz Republike Srpske i svijeta, posebno mladi, te da se usavršavaju i razmjenjuju mišljenja.

Plenarna predavanja i poster prezentacije učesnika biće objavljeni na sajtu Konferencije /savremenimaterijali.info/.