Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić Bosne i Hercegovine ispitan je u državnom Tužilaštvu u okviru dvije istrage koje se vode protiv njega. Prva je u vezi sa spornom fakultetskom diplomom, a druga se odnosi na slučaj izuzimanja snimka sa video-nadzora iz Javnog preduzeća Pošta.

Po završetku ispitivanja nije želio ništa komentarisati, a iz Tužilaštva BiH BHRT je dobio potvrdu da će se istraga nastaviti i ispitati još neki svjedoci, a da će Tužilaštvo tek nakon toga donijeti konačnu odluku.

Naime, protiv Mehmedagića je otvorena istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, odnosno provjerava se da li prvi čovjek OBA-e ima validnu fakultetsku diplomu.

Drugu istragu, Tužilaštvo BiH, osim protiv Mehmedagića, provodi i protiv uposlenika OBA-e Muhameda Pekića, a vezana je za slučaj izuzimanja snimaka videonadzora iz JP Pošta, javnog objavljivanja snimaka i ličnih informacija Mirele Bubalo, savjetnice ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare.

Iako je zahtjev imao oznaku „interno“, snimci videonadzora pojavili se su u javnosti, čime je nanesena šteta JP Pošta, ali i Mireli Bubalo. Nakon prikupljanja dokaza i izjava, bit će donesena tužilačka odluka.