Bivša supruga osnivača Amazona i najbogatijeg čoveka na svijetu Džefa Bezosa (Jeff), Mekenzi Skot (MacKenzie Scott) izjavila je danas da će pokloniti 2,74 milijarde dolara umjetničkim grupama i udruženjima koja se bore protiv rasne diskriminacije.

Prema časopisu Forbs (Forbes), milijarderka (51) posjeduje gotovo 60 milijardi dolara i obavezala se da će polovinu bogatstva dati u dobrotvorne svrhe.

Forbs dodaje da je dio bogatstva stekla razvodom sa Bezosom.

Mekenzi Skot, koja se u međuvremenu udala za profesora prirodnih nauka Dena Džuita (Dan Jewett), izjavila je da su ona i njen suprug “vođeni uvjerenjem da bi bilo bolje da nesrazmerno bogatstvo ne bude u rukama nekolicine ljudi”.

Milijarderka je ranije donirala oko šest milijardi dolara za pomoć onima koji su najviše ekonomski pogođeni od epidemije korona virusa, a tada je rekla da želi da se smanji nejednaka raspodjela bogatstva.

Novac koji će sada pokloniti, dobiće između ostalih – pozorište Apolo u Njujorku, američki fond za zaštitu djece (Children’s Defense Fund), odjeljenja univerziteta u Kaliforniji, Floridi, Teksasu i Ilinoisu, kao i grupe koje se bave socijalnom pravdom (Race Forward, Borealis Philanthropy).