Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je na jučerašnjem sastanku o migrantskoj krizi u BiH, koji je održan u Briselu, rekao evropskim zvaničnicima kako naša zemlja ni po koju cijenu ne želi postati hot spot država u koju će migranti dolaziti, a da se dalje postavljaju čvrste barijere.

Mektić je kazao kako je domaćine upoznao sa trenutnim stanjem u našoj zemlji kada se radi o migracijama.

“Slušajući situaciju i vidjevši da EU nema rješenje i da će problem migracija potrajati još izvjesno vrijeme, rekao sam da smo mi spremni da se na ozbiljan način migracijama bavimo kao humanitarnim problemom”, kazao je on.

Mektić je rekao da predstavnici Evropske komisije hoće da koordinaciono tijelo za pitanje migranata, što je u našem slučaju Operativni štab za pitanje migracija u BiH, ima jasnu, preciznu i efikasnu ulogu i da može da donosi odluke i upravlja procesom migracija.

“Ja ću otvoriti proces reforme Operativnog štaba, da vidimo kako možemo jasnije i odgovornije, kao operativno tijelo sačinjeno od svih nivoa vlasti u BiH, biti efikasniji i odgovorniji. Sada, iskren da budem.,dođemo kao vrsta savjetodavnog tijela”, rekao Mektić.

IZVOR: BHRT