Ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio je kako će sutra početi premještanje migranata sa lokacije kampa Vučjak u Ušivak kod Hadžića, Biru u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Migranti će nakon što bude uspostavljena kasarna u Blažuju iz ovih prihvatnih centara biti naknadno premješteni tamo.

Ministar sigurnosti je najavio da bi to moglo biti za 15 dana.

Ove aktivnosti biće poznate sutra za kada je najavljen sastanak sa premijerom USK Mustafom Ružnićem.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici ponovo razmatrala pitanja migrantske krize. Donijela je zaključak u kojem traži hitnu organizaciju zajedničkog sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva bezbjednosti BiH, Vlade Federacije i opština Ilidža i Hadžići.

Komesarka Mijatović u kampu Vučjak

Danas je Ušivak posjetila i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Ona se sastala sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac.

Fokus je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je postao primjer za ostale centre namjenjenje za smještaj migranata u našoj zemlji.

U ovom centru trenutno boravi 180 osoba, u apsolutnoj većini riječ je o porodicama sa djecom te maloljetnicima bez pratnje staratelja.

Jednoglasno je zaključeno kako improvizirani kamp Vučjak u Unsko-sanskom kantonu hitno treba biti zatvoren.

Naglašavajući punu predanost poštovanju ljudskih prava migranata, a naročito djece, ministrica Borovac je iskazala spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak.