Najbolji bosanskohercegovački paraplivač Nermin Memić u Sarajevu se priprema za Evropsko paraplivačko prvenstvo, koje će biti održano u Portugalu od 16. do 22. maja ove godine.

Takmičenje je trebalo da bude održano prošle godine, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa.

Memić i njegov trener Amel Kapo bili su gosti emisije “Jutro za sve” BHT1.

“Godina 2020. je izmijenila cijeli svijet pa tako i kompletan sport. Mi smo se spremali, planirali da krenemo, čak smo i karte kupili i onda se desila ta situacija sa koronom. Sve je obustavljeno pa tako i naš trenažni proces. Mi imamo super sreću pa smo od juna ponovo staratali sa treninzima na bazenu i polako smo se spremali. Bile su planirane i neke svjetske serije, ali mi taman tempiramo foru – otkaže se takmičenje”.

Memić ističe da su za sportiste izuzetno teške konstantne odgode takmičenja i “duple” pripreme za Evropsko prvenstvo.

“Nije lako, odmah se desi pad morala. Teško je bez takmičenja. Ali, kada smo za Novu godinu čuli da će biti Evropsko prvenstvo krenuli smo da treniramo jako i da se što bolje pripremimo”, rekao je Memić.

Trener Kapo kaže da je to posebno teško jer je ovdje riječ o individualnom sportu, gdje se, praktično, sportista bori protiv samog sebe.

Tokom ove godine, planirano je da budu održana sva takmičenja koja su otkazana u prošloj.

“Kalendar je zgusnut jer je ova godina i paraolimpijska i sva takmičenja treba da se održe do kraja juna. Imamo u planu da nastupimo na dosta takmičenja i da pokušamo izvući ono najbolje iz naših plivača i da na Evropskom prvenstvu pokažemo zbog čega smo tu”, kaže Kapo.

Cilj je, poručuju Nermin i njegov trener, ući u finale.

Trener posebno ističe kako naša zemlja u startu ima otežavajuće okolnosti, a riječ je o vakcinaciji protiv koronavirusa.

“Imamo informaciju da mogu nastupiti samo takmičari koji su vakcinisani, a kod nas još nema vakcina. Ako niste vakcinisani, morate otići 15 dana ranije da budete u karantinu kako bi vas svaki drugi dan testirali. U slučaju da jedan od testova pokaže pozitivan rezultat, vraćaš se kući”, kaže Kapo.