Predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet MDD Kenan Vrbanjac i direktori Merhametovih regionalnih odbora u BiH posjetili su migrante u kampu Lipa nadomak Bihaća te im podijelili pomoć u hrani i odjevnim predmetima povodom 108. godišnjice Merhameta.

Migranti su dobili dobili doručak, voće, donji veš, potkošulje i čarape.

Prema riječima Vrbanjca, Merhamet u kordinaciji sa Crvenim križom Unsko-sanskog kantona redovno pomaže migrante u kampu Lipa.

“Današnjom akcijom i posjetom kampu Lipa željeli smo da radno obilježimo 108. godišnjicu od osnivanja Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet. Svi Merhametovi regionalni i osnovni odbori širom BiH tokom februara prigodnim akcijama obilježavaju ovu značajnu godišnjicu”, rekao je Vrbanjac.

Predsjednik Merhameta naglasio je da je ova humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH, odnosno u Bihaću, do sada obezbijedila pomoć za migrante u kampu Lipa u vrijednosti većoj od 100.000 KM.

Merhamet je migrantima dijelio pomoć koja se sastojala od obroka, flaširane vode, sokova, čaja, hurmi, potom ćebadi, donjeg veša, potkošulja, čarapa, kišnih kabanica, astro-folija i sredstava za higijenu.

Vrbanjac je istakao da je Merhamet od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje ovoj populaciji.

“Pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava, Merhamet je pomagao migrantima u Unsko-sanskom kantonu, u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu zemlju, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, Merhamet je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je do sada dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. Vrijednost te pomoći iznosila je više od 7 miliona KM”, istakao je Vrbanjac.

Dodao je da će Merhamet, shodno svojim mogućnostima, i dalje pomagati migrantima,

Podsjetio je da Merhamet u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana te da je briga o migrantima dodatni trošak za ovu humanitarnu organizaciju. Međutim, kako je zaključio, Merhamet neće odustati od pružanja pomoći nevoljnicima koji su trenutno utočište našli u Bosni i Hercegovini.