Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nikada ne bi vladala uz podršku ekstremno ljevičarske opozicione Stranke ljevice, što je opcija koju su dva njena potencijalna nasljednika odbila da odbace uoči nacionalnih izbora u septembru.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, Merkel je pozdravila pozitivne komentare njenog aktuelnog vicekancelara Olafa Scholza o njenoj trenutnoj vladajućoj koaliciji. Scholz, koji je također njemački ministar finansija, i kandidat socijalemokrata lijevog centra da naslijedi Merkel na izborima 26. septembra, pokušava da se predstavi kao njen prirodni nasljednik iako njih dvoje pripadaju raznim strankama.

“Sa mnom kao s njemačkom kancelarkom, nikada ne bi bilo koalicije u kojoj bi učestvovala Stranka ljevice. Da li taj stav dijeli Olaf Scholz ostaje otvoreno” izjavila je Merkel, koja je objavila u 2018. da se neće natjecati za peti četverogodišnji mandat.

“Po tom pitanju jednostavno postoji ogromna razlika između njega i mene kada je riječ o njemačkoj budućnosti”, dodala je.

Stranka ljevice vuče korijenje iz nekadašnje vladajuće istočnonjemačke Komunističke partije, neprijateljski je nastrojena prema NATO-u i protivi se razmještanju njemačke vojske van granica zemlje. Kritičari je optužuju da je previše bliska autoritarnim zemljama kao što su Rusija i Venecuela.

Merkelova Hrišćansko demokratska unija (CDU) desnog centra, čiji se kandidat Armin Laschet bori da stekne naklonost glasača sudeći po posljednjim anketama javnog mnijenja, pokušava proširiti spektar buduće ljevičarsko-desničarske koalicijske vlade između Socijaldemokrata, Zelenih i Stranke ljevice.

I Socjaldemokrati i Zeleni izrazili su rezerviranost prema vanjskoj politici Ljevice, ali nisu kategorički odbacili koaliciju na nacionalnom nivou. Slična takozvana “crveno – crvena – zelena“ alijansa vlada njemačkim saveznim državama Berlin, Bremen i Thuringia, prenosi AP.