Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je danas u Veliku Britaniju u posljednju posjetu toj zemlji prije nego što napusti dužnost šefa vlade. Planirani su susreti s premijerom Borisom Johnsonom i kraljicom Elizabethom Drugom.

Merkel će prvo doputovati u Chequers, odmaralište britanskog premijera u unjutrašnjosti zemlje, radi podnevnog sastanka s Johnsonom. Njemačko-britanski odnosi nakon Brexita i suzbijanje pandemije koronavirusa vjerovarno će dominirati njihovim razgovorima.

Merkel i drugi njemački čelnici izrazili su brigu brojem gledalaca kojima je dopušteno da gledaju utakmice Evropskog nogometnog prvenstva na stadionu Wembley. Njemačke vlasti alarmirane su rapidnim širenjem delta varijante virusa u Velikoj Britaniji.

Sastanak s kraljicom Elizabethom Drugomu dvorcu Windsor u blizini Londona planiran je za kasno popodne.

Merkel i Johnson sastali su se na samitu G7 održanom u Cornwallu od 11 do 13. juna, gdje su održali bilateralne razgovore. Kancelarka će napustiti dužnost nakon septembarskih izbora u Njemačkoj, prenosi dpa.

Premijer Boris Johnson razgovarat će s Angelom Merkel o putnim restrikcijama prilikom njene današnje posljednje službene posjete Velikoj Britaniji kao njemačke kancelarke.